Febrer 2005


Jornada esportiva a la Mar Bella
L'11 de febrer vam anar tot el cicle a la Mar Bella per fer l'habitual jornada esportiva amb esports d'equip i proves d'atletisme. Tota una festa de l'esport que van realitzar els alumnes alliberant energia i entusiasme.


Cartes al Marroc
Ha començat a 1r l'intercanvi de cartes amb l'escola del Marroc que ja vam fer el curs passat. De moment nosaltres hem enviat la primera carta on els expliquem coses de l'escola i la ciutat. Ara estem esperant la seva resposta.


Els de 1r van assistir a la xerrada amb diapositives que el grup de fotoperiodistes Kevlar va oferir sobre els Nens del carrer del Brasil. Una realitat que indubtablement no els va deixar indiferents.


Visita al Museu Dalí de Figueres
Llarg viatge fet pels de 1r fins a Figueres per tal de visitar el Teatre – Museu Dalí on els guies els van fer cinc cèntims del surrealisme i els van ajudar a interpretar l'obra de l'excèntric artista.


Els de 2n participen, com cada any, al concurs de redacció, tant en català com en castellà, que organitza l'empresa Coca-Cola. Estem ultimant la selecció dels nostres representants, però mentre, tots els alumnes han tingut l'ocasió de visitar la planta embotelladora que la companyia té a Sant Quirze del Vallès. Cal reconèixer que aquesta beguda està bona, eh?


També els de 2n, i dins la programació de tutoria sobre els canvis en el cos i la sexualitat, han participat en una xerrada oferta per l'empresa Ausonia que elabora un Projecte educatiu anomenat “El mirall” (L'Adolescència i tu).
El dia 3 de febrer els de 2n van realitzar un “Congrés sobre l'Explotació Infantil”, preparat des de l'Àrea de Socials i la tutoria. Tot de murals sobre diversos exemples entapissaven el passadís. La jornada s'inicià amb la xerrada sobre els Nens del carrer que ja havien vist els de 1r. En acabat van veure la pel·lícula El chico del Chaaba i per la tarda van fer activitats al voltant de les dues experiències del matí, acabant amb la redacció de cartes als diaris expressant la seva opinió.

Carnestoltes
Els de 1r, el divendres van venir cada classe d'un color diferent, groc, blau, verd i vermell, com si fossin fitxes del parxís i al final del matí van decorar unes màscares que la Rita els havia dibuixat. Per la tarda hi va haver la festa - ballaruga també pels alumnes de 1r, oberta als de 2n que hi van assistir amb un bon nombre. Disfresses de tot tipus: indigents, al·legories al Quixot, bruixes, esportistes, .... El lliurament de premis a l'originalitat i el treball va acabar amb la festa.

Gener 2005
Sant Antoni
Els de 1r d'ESO van penjar al passadís fotos dels animals de companyia que tenen a les seves cases, explicant com és i què fan per tenir-ne cura, que no tot és jugar amb ells.

Desembre 2004 tornar a dalt
Tallers de Nadal
A 1r han clos el trimestre amb un seguit de tallers interessants al voltant del Nadal: el dominó nadalenc, decoració amb "scooby-doo", dibuixos nadalencs, gimnàstica nadalenca, canapès de festa, ..... Tot per passar les vacances ben preparat.
Fanalets xinesos
A 2n van aprofitar la visita del pare Andreu Trilla per reflexionar sobre com se celebra el Nadal (o els seus equivalents) en altres cultures, dins l'eix del PMO d'enguany, i han realitzat uns bonics fanals xinesos que en acabat han penjat al passadís. El darrer dia del trimestre han vist la pel·lícula Quiero ser como Beckham amb marcat missatge d'acceptació d'altres realitats culturals i han fet un cine-fòrum al seu voltant.

Esmorzar de cicle i concert de flautes
Tot el 1r cicle han celebrat conjuntament les festes nadalenques amb un esmorzar conjunt amb una coca de xocolata boníssima i on els de 1r preparaven uns canapès "interculturals" i els de 2n portaven la beguda per a tots. A més, els de 2n interpretaven les nadales que a la classe de música havien après amb flauta.

Novembre 2004 tornar a dalt
Els de 1r cicle van assistir a les xerrades per sensibilitzar l'alumnat en el tema de la Marató de TV3 d'enguany. El cert és que en ser un tema que sovint ens toca de molt a prop ja estaven prou sensibilitzats. Des d'aquí us animem que el pròxim 19 de desembre col·laboreu amb la Marató en el seu intent de millorar la investigació sobre el càncer.
Silenci....
Els de 2n han engegat una campanya per tal d'aconseguir més silenci a les aules. És per allò de la contaminació acústica que acaba amb els nervis de qualsevol i, a més, dificulta el treball de classe.

Fem el diari de la classe
Durant el mes de novembre els de 2n han participat de l'activitat que el diari “El Periódico” organitza a les escoles. Consisteix en una xerrada prèvia on se'ls explica com funciona la redacció d'un diari i se'ls agrupa en diferents seccions que, durant una setmana hauran de buscar i redactar notícies referents a l'escola i el barri. La setmana següent, durant tot un matí, es dediquen a elaborar el diari, seguint les mateixes passes que en un de debò. El moment més emocionant i delicat alhora és quan cal decidir les notícies de portada. Per completar l'activitat, a finals de novembre i principis de desembre s'han anat fent visites al rotatiu que el diari té a Parets del Vallès, una de les plantes més modernes d'Europa.


Els de 1r, dins el tema de la tolerància tractat des de la tutoria, van veure la pel·lícula Titanes, hicieron història, una història de “negres i blancs” centrada, en aquest cas, en un equip de futbol americà. La veritat és que els va agradar força i els va ser útil per reflexionar sobre el tema.
Els de 1r participen en el concurs “La Vanguardia a l'escola” que aquest diari organitza per potenciar la lectura de premsa entre els adolescents. Quins enrenou cada dia, Vanguardies amunt, Vanguardies avall.
Castanyada
Els de 1r també celebren, a la seva manera, la castanyada. Fan una sèrie de dibuixos colorejant carabasses amb tècniques diverses i posant la seva foto en el dibuix d'una bruixa. Tot plegat per debatre la conveniència o no de celebrar el Halloween en temps de castanyes.
Sortida d'orientació a Collserola
No haurà trobat castanyes però sí cireretes d'arboç l'alumnat de 1r que durant els darrers dies han fet el taller de descoberta geogràfica de Collserola. En un temps en que la societat sembla ha perdut una mica el nord, bo és que l'alumnat aprengui a orientar-se per la muntanya amb la brúixola i interpretant plànols.

Ruta Gaudí
Els de 2n han considerat que sempre hauria de ser l'any Gaudí i han volgut conèixer de més a prop l'obra del sorprenent arquitecte modernista. Així, dividits en grups, han visitat la Pedrera, la casa Batlló, ... i després s'han explicat entre ells les observacions fetes tot dinant sota l'esguard del drac del Parc Güell. Han fet murals pel passadís i guarnit la vitrina de l'entrada


Sant Josep de Calassanç
Els de 1r van veure un "powerpoint" sobre les escoles que els escolapis tenen al Senegal al temps que la professora Mercè Pàmies els explicava les seves experiències en aquell país. En acabat van comentar-ho i van treballar sobre uns textos al voltant del dret de tots plegats a l'educació.
Uns vídeos al voltant del mateix tema és el que van veure els de 2n que, també ajudats per alguns textos, van acabar amb una reflexió sobre l'educació.

Octubre 2004 tornar a dalt
Proves IDEA
Durant els dies 20 i 21 d'octubre els de 1r van ser “torturats” amb les bateries de proves que l'empresa IDEA els fa de diverses matèries per tal de fer una avaluació externa del centre i donar-nos informació de quins són aquells punts febles en els nostres ensenyaments i també quins són els nostres punts forts. Amb les anàlisis que ens fan anem, any rere any, perfilant la nostra programació.
Visita al CRARC de Masquefa
El 7 d'octubre els de 1r han marxat a Masquefa per veure el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya que hi ha en aquesta localitat. Una interessant visita per aprendre anècdotes d'aquests animals tan mal parats en la tradició oral i, en el fons, tan inofensius i sorprenents (si més no a casa nostra). Val la pena visitar la web de l'escola per veure les cares que posen els nostres alumnes quan toquen un tritó o una pitó.

Metrogim, en metro per Barcelona
El mateix dia els de 2n fan la tradicional Metrogim, una gimcana urbana que utilitza la xarxa de metro com a mecanisme de desplaçament i que ajuda a l'alumnat a conèixer zones poc visitades de la ciutat. Amb les reflexions fetes a les diverses proves l'alumnat escollirà, posteriorment, els seus delegats de classe i farà una constitució de la seva classe (que en facin cas o no ja és un altre tema)