Activitats del 1r cicle, 2005-2006


Febrer
Carnestoltes.
La tarda de divendres hi va haver la festa de Carnestoltes - ballaruga pels alumnes de 1r, oberta als de 2n que hi van assistir amb un bon nombre. Disfresses de tot tipus: representants d'arreu del món, metges, personatges curiosos, .... El lliurament de premis a l'originalitat i el treball va acabar amb la festa.

Gener

Els de 2n d'ESO tornen a participar en els concursos literaris en català i castellà que cada any organitza la companyia coca Cola i que darrerament sempre ens deixa algun que altre premi. Veurem si aquest curs també tenim algun redactor reconegut. De moment ja hem visitat les instal·lacions de la planta embotelladora de Sant Quirze del Vallès.
Intercanvi amb Sínia.
Alguns alumnes de 2n han tingut l'ocasió de participar en una activitat amb el Centre de Discapacitats Sínia. Aquesta activitat consisteix en una visita al seu centre on veuen com desenvolupen els aprenentatges i com treballen aquests alumnes i, posteriorment, són ells els que vénen a la nostra escola, on es fa un joc de rol on tots els alumnes s'han de fer entendre entre ells.
L'Adolescència.
També els de 2n d'ESO han assistit a la xerrada de sexualitat emmarcada dins el projecte l'Adolescència i tu, promocionat per les empreses Ausònia i Evax, que a l'escola enllacem amb el programa Canvis del Projecte de Salut Pública de l'Ajuntament de Barcelona.

DENIP (Dia Escolar per la No-violència I la Pau)


Els de 1r d'ESO han celebrat la diada amb tot un seguit d'activitats. Van començar amb una lectura d'articles de premsa que tractaven de nens soldat i de les mines antipersona. També van assistir a la xerrada audiovisual que els va fer un representant del grup de fotoperiodistes Kevlar sobre les mines antipersona a Bòsnia i Cambodja. Finalment van veure i comentar la pel·lícula Voces Inocentes, un film mexicà que tracta sobre la problemàtica dels nens soldat a la guerra civil de El Salvador.

Els de 2n d'ESO han celebrat aquesta diada amb una xerrada també sobre mines antipersona però a càrrec de l'ONG Moviment per la Pau que aquests dies tenen una exposició sobre el tema al centre cívic de la Barceloneta.


Sant Antoni

Descobreix Sant Antoni.
Els de 1r van fer un treball de camp. Havien de fer fotografies de diferents edificis emblemàtics del barri (el mercat, la Moritz, la casa dels cargols...) i buscar-ne informació i després, fer-ne un mural amb el mapa del barri i els indrets ben assenyalats.
Animals educats.
Els de 2n van fer més esment a les bestioles i van fer un treball al voltant de textos literaris que parlen de gossos i també van dedicar una estona als animals "educats", aquells que d'una manera o altra ajuden a l'home com els gossos pigall, els que participen en la recerca d'explosisus, teràpies mèdiques....

Desembre

20 de desembre, concert de flautes i berenar de cicle.

La tarda abans d'acabar les classes, l'alumnat de 2n ha ofert un concert de flauta, amanit amb algun altre instrument. Els de 1r, al seu torn, han recompensat als de segon amb un petit berenar a base de canapès que ells mateixos han preparat.


Gimcana de Nadal
L'últim dia de classe, els de primer han realitzat una gimcana d'esperit nadalenc per diversos racons de la casa i en acabat han fet un comiat del trimestre amb revisió, amics invisibles, etc a les aules.

 


Visitem l'Estació de França.

Els de segon, l'últim dia, han vist una pel·lícula, Los Chicos del coro, prèviament comentada a classe, i després han fet cap a l'Estació de França, monument que han adoptat, i han assistit a uns petits tallers sobre la seva història, l'arquitectura i la importància comercial. Segur que a més d'un nostàlgic els hauria agradat acompanyar-los.


El Periódico a L'escola
Els de segon han realitzat el taller de El Periódico a l'escola. L'activitat consisteix en una primera xerrada on s'explica el funcionament d'un diari, i on s'organitzen les diferents seccions. Després, durant tot un matí, elaboren un diari amb les notícies que han anat preparant les seccions al llarg de la setmana, les fotografies que fan l'èuip de fotògrafs i el maquetatge dels escollits per a aquesta tasca.
No cal dir que cal una reunió del consell de redacció per tal de decidir els titulars de la portada. Per complementar l'activitat es fa una sortida a la rotativa que el diari té a Parets del Vallès i que completa aquesta entretinguda activitat sobre el món del Periodisme i que acaba amb un diari sota el braç de cada alumne/a.


Novembre
Sant Josep de Calassanç

Cimera del Canvi Climàtic.
Els de 1r, coincidint amb la Cimera del Canvi Climàtic que es va dur a terme al Canadà, han realitzat la seva pròpia cimera. Han desenvolupat un joc de rol, hipotèticament ubicat a l'Illa de Kiribati (amenaçada de desaparèixer sota les aigües) amb representants de diversos països, científics, ecologistes, membres de la UNESCO...., cal dir que els ha estat més fàcil arribar a acords i a redactar un manifest que no pas als representants reals que hi havia al Canadà. El més interessant però, és veure com cadascun dels alumnes es posa en el seu paper i es vesteix per l'ocasió.

 


Les Nostres Rajoles.
Els de 2n van celebrar la festa d'una forma ben original. Lligat amb el PMO i el patrimoni propi del nostre edifici, es van repartir per tota la casa carregats amb paper vegetal i llapis per tal de calca les rajoles antigues ue hi ha repartides per les diverses estances de l'edifici.

 

Museu Dalí, Figueres. 8 de novembre.
Època de castanyes i fantasia, bon moment per parlar del surrealisme i fer una visita al Museu Dalí de Figueres. Fins allà van anar els de 1r per meravellar-se amb l'obra del sonat, geni.... d'en Dalí.
Xerrada Marató de TV3, 10 de novembre.
El 10 de ovembre, una doctora va venir a fer una xerrada de sensibilització a l'alumnat de 2n d'ESO sobre el tema de la marató de TV3 d'enguany: les malalties del cervell.

Per tots Sants, castanyes! .... o no?

Els de primer per celebrar tots Sants, buiden carbasses i pinten carbasses policromades a classe de plàstica que després pengen al passadís així com unes bruixes i bruixots amb les cares dels alumnes. També han vist l'episodi de plats bruts Tinc castanyes!


Octubre

Mar i Cel.
Els de 1r s'han aventurat a veure'n una de pirates! aprofitant que s'ha allargat el període de representacions de l'obra de teatre de Dagoll Dagom, s'han dirigit al teatre Victòria per gaudir de l'espectacular vaixell que solca l'escenari.

Banda Municipal de Barcelona.
La Banda municipal va ser l'encarregada d'amorosir i alegrar al mateix temps, les orelles de l'alumnat de 2n amb tot tipus de melodies. ës clar que les que més van agradar van ser les reproduccions de les bandes sonores d'algunes pel·lícules que més els agraden.


6 d'octubre, METROGIM.

Els de segon ja han fet una de les sortides que més anys porta duent-se a terme, un veritable clàssic: la Metrogim. Es tracta d'una gimcana que es realitza utilitzant la xarxa del metro de Barcelona i on, en determinades estacions l'alumnat surt al carrer on es troba amb els controls que els fan realitzar un seguit de proves i reflexions. Aquestes reflexions estan lligades després amb l'elecció de delegats i l'elaboració d'una "constitució" de la classe.


6 d'octubre, visita al CRARC.

A Masquefa hi ha l'únic centre de recuperació d'amfibis i rèptils de tot l'estat espanyol i, aprofitant que a classe es parla dels animals, és una bona ocasió per anar-hi amb l'alumnat de 1r i afavorir que vegin una altra filosofia de centre amb animals, diferent a la dels clàssics zoos.


Eclipsi de sol, 3 d'octubre del 2005.

No passa cada dia i malgrat la senzillesa de la imatge és un espectacle captivador. Al pati vell
hi vam instal·lar un telescopi i una càmara fotogràfica connectada a la tele. A més teníem un bon reguitzell d'ulleres especials.